Księgarna internetowa. Kompleksowa oferta przewodników i map dla prawdziwego turysty. Stosujemy - system bezpiecznych p3atnosci online. Obslugujemy paczkomaty INPOST. Kolejność zakupów: WYSZUKIWARKA >> KOSZYK >> FINALIZACJA >> PODSUMOWANIE. Witamy i życzymy udanych zakupów

WYSZUKIWARKA

Szczegółowe dane o tytule.

Tytul:Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy ..

Autor: Łuczaj Łukasz

ISBN:979-83-904633-6-9

Wydawca:Ruthenus

Cena:29,00 zl. 39,00 zl.

268 stron formatu A5 (14,5 x 20,5 cm), oprawa miękka klejona. Nakład autora, wyd. II poszerzone, Krosno 2004

Książka zawiera informacje na temat wszystkich jadalnych roślin z terenu Polski, w sumie ponad tysiąca gatunków. Większość z nich autor książki jadł osobiście. Szczególnie cenne są też mało znane opisy użytkowania różnych roślin przez ludy pierwotne Ameryki i Syberii.
Z książki tej dowiemy się, że Japończycy jadają cebule lilii, kwiaty liliowców i korzenie łopianu, a także że przedstawiony na okładce czosnek niedźwiedzi jest znanym warzywem na Ukrainie, w Rosji i na Kaukazie. Odkryjemy, jak zamienić żołędzie w pyszny przysmak i sięgniemy po wielki kozacki specjał... pałkę wodną. Znajdziemy także informacje o tym, jak Indianie robili syrop klonowy oraz jakie rośliny kisili Czukczowie w dołach ziemnych jako zapas pożywienia na zimę.
Książka składa się ze wstępu zawierającego zasady doboru i zbioru roślin oraz haseł z poszczególnymi rodzajami roślin ułożonych alfabetycznie.
Pozycja unikalna na rynku polskim, zawierająca najwięcej wiadomości o dzikich roślinach jadalnych.
Autor książki, dr Łukasz Łuczaj, jest botanikiem prowadzącym od lat eksperymenty nad odżywianiem się dzikimi roślinami. Organizuje też warsztaty prymitywnych technik przeżycia stosowanych przez Indian Ameryki Północnej.
Drugie wydanie książki poszerzono o kilkadziesiąt przepisów i kolorowych zdjęć, a także o kilka nowych haseł.

Pozycje o tematyce pokrewnej.

Tytuł:Kuchnia bieszczadu czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu .

Autor: Antoniszak Krzysztof

ISBN:978-83-7530-165-6

Wydawca:Ruthenus

128 stron formatu A5 (14,5 x 20,5 cm), 100 i jeden przepisów, liczne rysunki, oprawa miękka. Ruthenus, wyd. I, Krosno 2012

...Więcej...

Tytuł:Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować .

Autor: Magdalena Magdalena

ISBN:978-83-7576-195-5

Wydawca:Bosz

Cena:39,00 zl. 39,90 zl.

184 strony w kolorze, format B5 (240 x 165 mm), 177 ilustracji, oprawa twarda. Wydawnictwo BOSZ, wyd. I poprawione, Olszanica 2013...Więcej...

Tytuł:Zielnik podróżny. Rośliny w tradycji Karpat i Bałkanów. Przewodnik alternatywny. Wprowadzenie do etnobotaniki .

Autor: Styczyński Marek

ISBN:978-83-7530-428-2

Wydawca:

Cena:39,00 zl. 45,00 zl.

320 stron formatu B5 (24 x 17 cm), 120 ilustracji w tekście, kolorowa wkładka ilustracyjna 8 stron. Wydawnictwo Ruthenus, wyd. II, Krosno 2016...Więcej...