Księgarna internetowa. Kompleksowa oferta przewodników i map dla prawdziwego turysty. Stosujemy - system bezpiecznych p3atnosci online. Obslugujemy paczkomaty INPOST. Kolejność zakupów: WYSZUKIWARKA >> KOSZYK >> FINALIZACJA >> PODSUMOWANIE. Witamy i życzymy udanych zakupów

WYSZUKIWARKA

Szczegółowe dane o tytule.

Tytul:Kuchnia bieszczadu czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu ..

Autor: Antoniszak Krzysztof

ISBN:978-83-7530-165-6

Wydawca:Ruthenus

Cena:18,00 zl. 24,00 zl.

128 stron formatu A5 (14,5 x 20,5 cm), 100 i jeden przepisów, liczne rysunki, oprawa miękka. Ruthenus, wyd. I, Krosno 2012

Od Autora
Kochani!
Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego, a nade wszystko z terenu Karpat Wschodnich. Teren, jaki objąłem badaniem, praktycznie zaczyna się w okolicach Sławska nad Oporem we Wschodnich Bieszczadach, a kończy się gdzieś w okolicy Buska i Krynicy. Zbierane od wielu, wielu lat przepisy, w dużej mierze od osób, które już spożywają niebiańskie potrawy, trudno jest zestawić w jakąś chronologię lub też podawać je pod kątem walorów smakowych, czy też według spisu alfabetycznego. Podaję je tak, jak zostały spisane. Dużą trudność przysporzyły mi tłumaczenia z pamiętników gospodyń z tamtych czasów, które pisane były po ?tutejsze- mu?, czyli przedziwną mieszanką bojkowsko-łemkowsko-rusnacko -węgiersko-słowacko -ukraińsko-niemiecko-rumuńsko-polską. W wielu przypadkach trzeba było domyślać się z jakich składników i jak zrobić daną potrawę. Najprostszym rozwiązaniem było ugotowanie jej metodą prób i błędów. (...) Chciałbym dodać, że zapiski te mające?set" lat, w wielu przypadkach dotykały znamienitych wydarzeń, które miały miejsce na tej ziemi i nie są znane obecnym historykom. Na podstawie starej bieszczadzkiej kuchni można odtwarzać historię tej ziemi, czasy mlekiem i miodem płynące oraz okres tzw. nędzy galicyjskiej, która nie omieszkała tej ziemi ominąć. (...) Można więc w tej książce znaleźć potrawy bardzo proste i prymitywne, które pozwalały na jakie-takie przeżycie, ale można również srodze się zdziwić, kiedy potrawy będą bardzo zacne i drogie. Ponad wszystko jednak, prymitywność przygotowania tych potraw i ich zadziwiający, wspaniały smak nie maja sobie równych w żadnym innym rejonie świata.



Tyle autor ? dodać można, że wśród 101 podanych przepisów są specjały jak: raki na maśle, kaczka z sadłem (sic!) czy sarnina, ale są też zupki na czasy głodne (przednówek), jak np. zupa z brukwi, czy zupa z lebiody.

Pozycje o tematyce pokrewnej.

Tytuł:Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy .

Autor: Łuczaj Łukasz

ISBN:979-83-904633-6-9

Wydawca:Ruthenus

268 stron formatu A5 (14,5 x 20,5 cm), oprawa miękka klejona. Nakład autora, wyd. II poszerzone, Krosno 2004...Więcej...

Tytuł:Bieszczady na każdą pogodę. Przewodnik .

Autor: Mościcki Bogdan

ISBN:978-83-8122-011-8

Wydawca:Rewasz

Cena:19.00 zl. 22,00 zl.

128 kolorowych stron formatu B6, 144 barwne ilustracje, 2 panoramki, 14 mapek i planów miejscowości. Oprawa miękka. Rewasz, wyd. I, Pruszków 2019...Więcej...

Tytuł:Bieszczady. Przewodnik dla prawdziwego turysty. Wyd. 2019 .

Autor: Luboński Paweł (red.)

ISBN:978-83-8122-019-4

Wydawca:Rewasz

Cena:32,00 zl. 39,00 zl.

408 stron formatu B6, 32 strony ze zdjęciami barwnymi, 100 zdjęć czarno-białych w tekście, 51 szczegółowych mapek i planów miejscowości, 18 rysunków. Oprawa miękka ze skrzydełkami. Rewasz, wyd. XVIII aktualizowane, Pruszków 2019...Więcej...

Tytuł:Bieszczady. Przewodnik dla prawdziwego turysty .

Autor: Luboński Paweł (red.)

ISBN:978-83-62460-90-8

Wydawca:Rewasz

Cena:25,00 zl. 36,00 zl.

424 strony formatu B6, 32 strony ze zdjęciami barwnymi, 100 zdjęć czarno-białych w tekście, 51 szczegółowych mapek i planów miejscowości, 18 rysunków. Oprawa miękka ze skrzydełkami. Rewasz, wyd. XVI zaktualizowane, Pruszków 2017...Więcej...

Tytuł:Bieszczady. Przewodnik dla prawdziwego turysty .Wyd 2016. .

Autor:praca zbiorowa pod redakcją Pawła Lubońskiego

ISBN:978-83-62460-79-3

Wydawca:Rewasz

Cena:20,00 zl. 29,00 zl.

424 strony formatu B6, 32 strony ze zdjęciami barwnymi, 100 zdjęć czarno-białych w tekście, 51 szczegółowych mapek i planów miejscowości, 18 rysunków. Oprawa miękka ze skrzydełkami. Rewasz, wyd. XV zaktualizowane, Pruszków 2016...Więcej...

Tytuł:Magury 2014. Rocznik krajoznawczy poświęcony Beskidowi Niskiemu i Pogórzom .

Autor:praca zbiorowa pod redakcją pod redakcją Sławomira Michalika i Anety Załugi

ISBN:ISSN 1505-4993 (45)

Wydawca:SKPB

Cena:24,00 zl. 29,00 zl.

168 stron, 104 ilustracje i reprodukcje, 2 mapki. Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich, Warszawa 2014

...Więcej...

Tytuł:Płaj 50. Almanach Karpacki. Półrocznik Towarzystwa Karpackiego .

Autor:praca zbiorowa pod redakcją Pawła Lubońskiego i Andrzeja Wielochy

ISBN:978-83-85258-58-2

Wydawca:Rewasz & Tow. Karpackie

Cena:30,00 zl. 39,00 zl.

312 stron + wkładka barwna 16 str, 139 ilustracji - zdjęć czarno-białych i rysunków, 13 mapek i planików; kolorowa, rozkładowa mapa pasma Bukowicy. Towarzystwo Karpackie & Oficyna Wydawnicza "Rewasz", Warszawa - Pruszków 2015...Więcej...